Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ιούνιο οι πρώτες εκταμιεύσεις για το «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

Με μεγάλη καθυστέρηση αλλά και βελτιωμένα κίνητρα σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες προκηρύχθηκε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του ered.gr. Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνονται στις τράπεζες από 1η Φεβρουαρίου έως και 31 Μαρτίου, ωστόσο όπως είχε αναφέρει το ered.gr υπολογίζεται ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν προς τα μέσα Ιουνίου καθώς η κατάθεση και η έγκριση των αιτήσεων θα απαιτήσουν τουλάχιστον ένα τετράμηνο.
Υπενθυμίζεται ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις τέσσερις τράπεζες που θα "τρέξουν" το πρόγραμμα (Alpha, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank) και τη συνεπένδυση των πόρων του Ταμείου «Εξοικονομώ κατ' οίκον» θα χορηγούνται άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια με επιτόκιο 4,93% χωρίς προσημείωση ακινήτου για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υπέγραψαν η υπουργός ΠΕΚΑ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Ρήγας για την προκήρυξη του «Εξοικονομώ κατ' οίκον» δικαιώμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών με ανώτατη τιμή ζώνης τα €1.750/τμ (από €1.500/τμ που προβλεπόταν αρχικά). Η μορφή της επιχορήγησης διαμορφώνεται με εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένα:
Κατηγορία Α: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις €22.000 ή τις €40.000 αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 30% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000€ θα λάβει άτοκο δάνειο €7.000 και επιχορήγηση €3.000.
Κατηγορία Β:  Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα βρίσκεται μεταξύ €22.000 και €40.000 ή €40.000 και €60.000 αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό €10.000 θα λάβει χαμηλότοκο δάνειο €8.500 και επιχορήγηση €1.500.
Κατηγορία Γ: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει τα όρια της Κατηγορίας Β και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος €60.000 ή οικογενειακού εισοδήματος €75.000. Το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου το οποίο ανέρχεται στο 100% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη.
Οι πολίτες μπορούν να εξετάσουν σε συνεργασία με τις τράπεζες την πιστοληπτική τους ικανότητα και να απευθύνονται σε ενεργειακό επιθεωρητή για την ενεργειακή επιθεώρηση της κατοικίας τους και την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που αποτελεί προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης. Για τους πολίτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδοτείται 100% η διενέργεια της ενεργειακής επιθεώρησης, προ και μετά των παρεμβάσεων.
Για την επιλογή ενεργειακού επιθεωρητή, έχει δημιουργηθεί Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, το οποίο είναι αναρτημένο σε ειδική ιστοσελίδα, και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και προσβάσιμο από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Τέλος, για την υποστήριξη των πολιτών τόσο κατά για το στάδιο υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα όσο και κατά την υλοποίηση του έργου, λειτουργεί, γραμμή αρωγής χρηστών (helpdesk) στο 210 9797400

Πηγή : RE+D Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου